Team kinderen & jongeren

Wie zijn wij?
Wij zijn mensen die spreken met (grote en kleine) kinderen, met hun ouders, of met de mensen die voor hen zorgen.

 

Wanneer kom je naar ons?
Net als volwassenen kan je als kind ook wel eens een slecht gevoel of een lastige bui hebben. Meestal gaat dit na een poosje weer over. Soms blijft zo’n gevoel heel lang zitten, en geraak je het niet kwijt, zelfs al heb je al van alles geprobeerd. Dan is wat extra hulp soms erg welkom. Je ouders of de mensen die voor je zorgen kunnen dan contact met ons opnemen.

 

Hoe spreken we een eerste keer af?
Je ouders, of de mensen die voor je zorgen, bellen ons op en vertellen kort over de problemen of de zorgen waar jullie hulp voor willen. We plannen een eerste gesprek, en beslissen samen wie meekomt: je ouders kunnen eerst eens alleen komen, en een volgende keer samen met jou. Of je komt meteen mee, dat kan ook. Wat voor jullie het beste past.

 

Wat doen we hier?
We praten met jou en je ouders over de reden waarom jullie naar ons komen. We hebben het over zorgen en moeilijkheden, maar ook over wat goed gaat en waar jullie sterk in zijn. Zo’n gesprek duurt ongeveer een uur. Dat kan wekelijks, of om de 14 dagen, of nog anders. Dat bepalen we samen.

 

Een slecht gevoel kan je beter leren begrijpen door erover te praten. Het kan dan ook gemak- kelijker veranderen. Ook door hier te spelen, te tekenen, te kleuren of te schilderen kan je iets zeggen over wat er vanbinnen in je omgaat. Samen zoeken we naar een ‘taal’ die voor jou en je gezin het beste past. Je mag hier jezelf zijn en zelf bepalen waarover je hier wil vertellen.

 

We werken graag samen met je ouders, en eventueel met andere mensen die belangrijk zijn voor jou. Zij kunnen ons helpen om jou beter te kunnen helpen. We zullen hen, als dat kan, ook regelmatig uitnodigen voor een gesprek. Dat kan met hen apart, of met jou erbij, of zelfs met het hele gezin. Ook dit kiezen we samen.

 

Praten is niet altijd gemakkelijk, daarom doen we het rustig aan. We nemen de tijd die jij nodig hebt om je hier op je gemak te voelen en over jezelf te kunnen vertellen. Wat je bij ons zegt of toont wordt niet zomaar aan anderen doorverteld, ook niet aan je ouders. Is het toch nodig dat anderen iets weten, dan bekijken we samen met jou hoe we dit kunnen doen. We maken daar van bij het begin afspraken over, met je ouders, of met je opvoeders, als je bvb in een tehuis woont.

 

Als je nog van andere mensen hulp krijgt, bijvoorbeeld in het CLB of van je huisdokter, kunnen wij met hen overleggen hoe wij jou samen het best kunnen helpen. Dit gebeurt natuurlijk enkel met toestemming van jou en je ouders.

 

Wat je misschien altijd al wilde weten, maar nooit aan je therapeut durfde vragen:

 

Moet ik bij jullie blijven slapen?

Neen, we hebben hier geen bedjes. Iedereen gaat na een gesprek terug naar huis, naar school, …

 

Mijn vriendin komt hier ook. Ga je nu aan haar vertellen wat ik hier zeg?

Neen, dat mogen wij niet doen. Dat heet “beroepsgeheim”. Wij mogen aan anderen niets over jou vertellen. Als we op voorhand weten dat twee vriendinnen hier gaan komen, proberen we ervoor te zorgen dat ze niet bij dezelfde therapeut komen praten.

 

Mijn mama is haar werk kwijt. We kunnen de gesprekken niet meer betalen. Kan ik nu niet meer naar jullie komen?

Toch wel. We spreken met je mama af welke van onze verminderde tarieven haalbaar is voor haar. Voor mensen zonder middelen is het gratis.

 

Als ik vertel dat het beter gaat met mij, stoppen de gesprekken dan?

We nemen de tijd om samen tot zo’n beslissing te komen. We overleggen dit ook met je ouders. Soms, wanneer het beter begint te gaan, laten we wat langere tijd tussen de gesprekken, zodat je zelf kan voelen of je er klaar voor bent om te stoppen.


Als ik naar jullie kom, betekent dat dan dat ik gek ben?

Neen, elk kind en elke volwassene kan in zijn leven moeilijke dingen meemaken of voelen. Ook heel gewone mensen zijn soms ten einde raad, of hebben soms hulp nodig. Hulp vragen is niet zwak, dat is juist heel sterk. Want zo zet je zelf al een eerste stap naar oplossingen.

 

Sociale vaardigheidstraining voor kinderen

  • 10 woensdagnamiddagen, anderhalf uur, om de 14 dagen
  • Inclusief drie ouderavonden en een individuele nabespreking met de ouders
  • Inschrijving na een gesprek met het kind en de ouders.

 

Voor wie?

Voor normaal begaafde kinderen van het vijfde leerjaar of zesde leerjaar die het moeilijk hebben met sociale omgang. Bijvoorbeeld sociaal angstige, onzekere of agressieve kinderen.

 

Wat doen de kinderen?

Tijdens 10 sessies met een klein groepje van leeftijdgenootjes werken we rond sociale cog- nities, sociale vaardigheden, oplossingsvaardigheden en relaxatie. We gebruiken hiervoor spelvormen, oefeningen, rollenspelen, ontspanningstechnieken en huiswerkopdrachten.

 

Wat verwachten we van de ouders?

Ook de ouders worden actief betrokken en ondersteund.

Tijdens drie avonden staan we stil bij:

  • Kijken naar kinderen en omgaan met problemen van kinderen
  • Pesten. Wat kan ik hiermee als ouder?
  • Vaardigheden in het oplossen van problemen.

 

De ouders leren ook de sociale vaardigheden kennen die hun kinderen thuis moeten oefenen. Minstens één ouder dient het huiswerk van het kind op te volgen. Indien mogelijk betrekken we ook de leerkracht om het kind binnen de schoolomgeving te ondersteunen en te stimuleren.

 

Wie geeft de training?

De training wordt gegeven door twee klinisch psychologen van het team Kinderen & Jongeren. Praktische informatie vind je bij Activiteiten/Berichten

 

Vind je niet wat je zoekt?

Hier meer interessante sites!

 

Kinder- en Jongerentelefoon: 102

Kinderen en jongeren kunnen hier terecht met al hun vragen en problemen. Een vrijwilliger zal steeds, in vertrouwen, luisteren naar je verhaal en je proberen te helpen. Bellen is gratis en kan elke dag van 16 tot 22 uur, behalve op zon- en feestdagen. Chatten kan elke woensdag van 18 tot 21u, behalve op feestdagen.

www.kjt.org

 

Jongerenadviescentrum (JAC)

Het JAC geeft gratis advies aan jongeren. Het geeft raad en hulp op moeilijke momenten. Er kunnen heel wat problemen aan bod komen: vragen over alleen wonen, ruzies in het gezin, seksueel misbruik, depressie,... Je kan ook dagelijks online met een medewerker chatten . Het online-adviesgesprek is vertrouwelijk, anoniem en gratis. In Vlaanderen zijn er ongeveer 30 Jongerenadviescentra.

www.jac.be

 

Grip op je dip

Op Gripopjedip.nl vind je steun in het omgaan met depressieve klachten. Je vindt er informatie. Mogelijke oorzaken. Wat je zelf kunt doen aan je sombere buien. Mogelijkheden om hulp te zoeken. Ervaringen en tips ván jongeren vóór jongeren, zoals ‘eigen verhalen’ en ‘2days tips’. Ook vind je hier informatie als je iets wilt doen voor een ander die zich rot voelt.

www.gripopjedip.nl

 

A cool World

Wil je meer lezen en zien over alcohol & korte- en langetermijngevolgen, alcohol & de wet, alcohol & gedrag, alcohol & feestjes, alcohol & verkeer, alcoholproblemen thuis, neem dan een kijkje op deze site. Verder vind je hier ook verhalen (om te lezen of om zelf in te sturen) en recepten van alcoholvrije cocktails (het proberen waard).

www.acoolworld.be

 

Kinderrechtenwinkel

Benieuwd naar jouw rechten als minderjarige (iedereen die jonger is dan 18 jaar)? Zoek je info over kinderrechten? Voor deze vragen en nog veel meer kun je terecht bij de kinder- rechtswinkels. Elke woensdagnamiddag van 14 tot 17 uur zijn ze open. Je kan dan langsgaan, een email sturen, chatten of bellen met al je vragen. Je kan ook een afspraak maken om op een ander moment langs te komen.

www.kinderrechtswinkel.be

 

Centrum voor leerlingenbegeleiding

Als je problemen op school hebt, kan je in eerste instantie de juiste contactpersoon op school trachten te vinden. De centra voor leerlingenbegeleiding willen je natuurlijk ook altijd op weg helpen als je vindt dat je probleem niet op school behandeld kan worden. Je kan je vraag richten aan het centrum dat een contract met je school heeft. Je kan al je vragen naar de centra mailen of er rechtstreeks contact mee opnemen

www.ond.vlaanderen.be/clb/

 

Teleblok

Je zit in de examens of je moet veel studeren en je maakt je zorgen.? Het wordt je teveel, het gaat moeilijk, je ziet het niet meer zitten ? Teleblok helpt kinderen en jongeren telefonisch maar ook online, met je problemen

www.teleblok.be

 

Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problemen

Een website voor jou, als je papa of mama met psychische problemen kampt.

www.koppvlaanderen.be

 

Tarieven

Basistarief

psychotherapie €10 per sessie
koppeltherapie €20 per sessie

 

Verminderd tarief

WIGW, OMNIO-statuut of student €5 per sessie
Personen met financiële beperkingen €2 per sessie
Personen zonder financiële middelen €0

 

Raadpleging psychiater

Honorarium, waarvan de mutualiteit je het grootste deel terugbetaalt. Indien nodig betaal je enkel het remgeld en ontvangen wij het resterende bedrag van jouw mutualiteit (regeling derde betaler).

 

Gebrek aan financiële middelen is nooit een hinderpaal voor hulp.